Инспекциите открија шокантни прекршувања – Над 1.200 кг небезбедна храна
Во пресрет на велигденските празници, кога трпезите се полнат со традиционални деликатеси, јавноста беше потресена од податокот дека Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) уништила над 1.230 килограми небезбедна храна. Да, прочитавте точно – над една тона храна која не смеела да биде ни блиску до нашите чинии.
Месо, јајца, мед, ракија, маслиново масло – производи што доминираат во секое македонско домаќинство, особено во празнични денови – беа прогласени за опасни. Зарем ова не е аларм за сите нас? Дали можеме мирно да вечераме знаејќи дека дел од храната во продажба може да е истечена, расипана или непрописно складирана?
АХВ спроведе 350 инспекциски надзори низ земјата, што резултираше со откривање на сериозни неправилности. Преработки од месо кои не смеат да се продаваат, храна со истечен рок, производи чувани во несоодветни услови. Ако во само неколку дена се најдоа толку многу прекршувања, колкава е вистинската, скриена слика?
Изречените казни изнесуваат само 3.650 евра – сума што за многу фирми е помала од дневна заработка. Прашањето што природно се наметнува е: дали овие казни навистина се доволни да ги спречат трговците да ризикуваат со здравјето на граѓаните?
Граѓаните, пак, повторно се ставени во позиција на ловци на информации. АХВ апелира да пазаруваме само од регистрирани оператори, да гледаме декларации и рокови, но реалноста е дека и во маркетите, па дури и познатите продавници, се случува да најдеш расипан производ на рафт.
Не е доволно да ни се каже каде да внимаваме – треба да има системска гаранција дека храната што ни се продава е безбедна. Јавноста заслужува транспарентност – кои објекти биле фатени со небезбедна храна? Како се казнуваат тие? Дали повторно ќе продаваат по неколку дена, како ништо да не се случило?
Додека институциите продолжуваат со „засилени контроли“, ние остануваме со горкото прашање на јазикот:
👉 Знаеме ли навистина што јадеме? Или јадеме со надеж дека нема да ни се случи ништо?