МАКЕДОНИЈА

Почнува Петровденскиот пост: Што треба да знаете и кои намирници се строго забранети

16 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Православните христијани денеска го започнуваат Петровденскиот пост, кој трае до 12 јули — денот кога се празнува Свети Петар, еден од најзначајните апостоли на Христовата црква. Овој пост, познат и како Апостолски пост, секогаш започнува во понеделникот по Духовден (Недела на сите светии), а неговото времетраење варира во зависност од датумот на Велигден. Најкратко може да трае осум дена, а најдолго цели шест недели.

Целта на постот

Според православната вера, постот не се сведува само на воздржување од одредени намирници, туку и на духовно прочистување. Постот е време за молитва, покајание, добри дела и ослободување од лоши мисли и зборови. Верниците се повикуваат да го следат примерот на Исус Христос, кој 40 дена постел во пустината, како и на Богородица и апостолите.

Прехранбени правила

За време на Петровденскиот пост строго се забранети следниве намирници:

  • Месо и месни производи
  • Јајца
  • Млечни производи

Иако овој пост се смета за еден од поблагите, тоа не значи дека се дозволува неумерена исхрана. Намирниците што се дозволени се ограничени според денот од неделата:

  • Понеделник, среда и петок: строго постење со вода (суха храна).
  • Вторник и четврток: дозволено е растително масло.
  • Сабота и недела: дозволена е риба, масло и вино.

Важно е да се нагласи дека ако празникот Петровден се падне во среда или петок, тогаш се избегнува мрсна храна, но се дозволуваат риба, масло и вино.

Постот како духовна обврска

Иако постот содржи конкретни прехранбени упатства, неговата суштина лежи во духовното воздржување и молитвата. Според каноните, секој православен верник е повикан да пости барем еднаш во секој од четирите годишни пости, меѓу кои спаѓа и Петровденскиот.

Постот е време за смирение, самопроценка и обнова на верата. Затоа, оние кои го започнуваат овој пост треба да го направат тоа со чисто срце и искрена намера — не само заради телесно воздржување, туку и заради духовен напредок.

Последни вести
ВЕСТИМАК.MK

Независен медиум кој објавува проверени и навремени вести од Северна Македонија и светот, со фокус на објективно информирање.

Следи нè!

Следете нè на социјалните мрежи и помогнете во поддршката на независното новинарство. Вашата поддршка значи многу!

© 2025. Сите права запазени

МАКЕДОНИЈА

Почнува Петровденскиот пост: Што треба да знаете и кои намирници се строго забранети

16 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Православните христијани денеска го започнуваат Петровденскиот пост, кој трае до 12 јули — денот кога се празнува Свети Петар, еден од најзначајните апостоли на Христовата црква. Овој пост, познат и како Апостолски пост, секогаш започнува во понеделникот по Духовден (Недела на сите светии), а неговото времетраење варира во зависност од датумот на Велигден. Најкратко може да трае осум дена, а најдолго цели шест недели.

Целта на постот

Според православната вера, постот не се сведува само на воздржување од одредени намирници, туку и на духовно прочистување. Постот е време за молитва, покајание, добри дела и ослободување од лоши мисли и зборови. Верниците се повикуваат да го следат примерот на Исус Христос, кој 40 дена постел во пустината, како и на Богородица и апостолите.

Прехранбени правила

За време на Петровденскиот пост строго се забранети следниве намирници:

  • Месо и месни производи
  • Јајца
  • Млечни производи

Иако овој пост се смета за еден од поблагите, тоа не значи дека се дозволува неумерена исхрана. Намирниците што се дозволени се ограничени според денот од неделата:

  • Понеделник, среда и петок: строго постење со вода (суха храна).
  • Вторник и четврток: дозволено е растително масло.
  • Сабота и недела: дозволена е риба, масло и вино.

Важно е да се нагласи дека ако празникот Петровден се падне во среда или петок, тогаш се избегнува мрсна храна, но се дозволуваат риба, масло и вино.

Постот како духовна обврска

Иако постот содржи конкретни прехранбени упатства, неговата суштина лежи во духовното воздржување и молитвата. Според каноните, секој православен верник е повикан да пости барем еднаш во секој од четирите годишни пости, меѓу кои спаѓа и Петровденскиот.

Постот е време за смирение, самопроценка и обнова на верата. Затоа, оние кои го започнуваат овој пост треба да го направат тоа со чисто срце и искрена намера — не само заради телесно воздржување, туку и заради духовен напредок.

Последни вести
МАКЕДОНИЈА

Почнува Петровденскиот пост: Што треба да знаете и кои намирници се строго забранети

16 јуни 2025

• од Станча Јаќимовски

Православните христијани денеска го започнуваат Петровденскиот пост, кој трае до 12 јули — денот кога се празнува Свети Петар, еден од најзначајните апостоли на Христовата црква. Овој пост, познат и како Апостолски пост, секогаш започнува во понеделникот по Духовден (Недела на сите светии), а неговото времетраење варира во зависност од датумот на Велигден. Најкратко може да трае осум дена, а најдолго цели шест недели.

Целта на постот

Според православната вера, постот не се сведува само на воздржување од одредени намирници, туку и на духовно прочистување. Постот е време за молитва, покајание, добри дела и ослободување од лоши мисли и зборови. Верниците се повикуваат да го следат примерот на Исус Христос, кој 40 дена постел во пустината, како и на Богородица и апостолите.

Прехранбени правила

За време на Петровденскиот пост строго се забранети следниве намирници:

  • Месо и месни производи
  • Јајца
  • Млечни производи

Иако овој пост се смета за еден од поблагите, тоа не значи дека се дозволува неумерена исхрана. Намирниците што се дозволени се ограничени според денот од неделата:

  • Понеделник, среда и петок: строго постење со вода (суха храна).
  • Вторник и четврток: дозволено е растително масло.
  • Сабота и недела: дозволена е риба, масло и вино.

Важно е да се нагласи дека ако празникот Петровден се падне во среда или петок, тогаш се избегнува мрсна храна, но се дозволуваат риба, масло и вино.

Постот како духовна обврска

Иако постот содржи конкретни прехранбени упатства, неговата суштина лежи во духовното воздржување и молитвата. Според каноните, секој православен верник е повикан да пости барем еднаш во секој од четирите годишни пости, меѓу кои спаѓа и Петровденскиот.

Постот е време за смирение, самопроценка и обнова на верата. Затоа, оние кои го започнуваат овој пост треба да го направат тоа со чисто срце и искрена намера — не само заради телесно воздржување, туку и заради духовен напредок.

Последни вести